Wegdistel is een lid van de Composieten familie (Asteraceae) net als: Duizendblad, gele kamille, klit, valkruid, citroenkruid, absinthalsem, madeliefje, goudsbloem, tandzaad, goudknopje, kogeldistel, zonnebloem, kerrieplant en sla. Deze plant komt oorspronkelijk uit Centraal-Europa van Oekraïne tot Griekenland en van Turkije tot Pakistan. Ook in Groot-Brittanië en Nederland en België komt de plant in het wild voor, maar in Nederland en België is de plant zeer zeldzaam. Het is een winterharde, tweejarige plant die uitgroeit tot een zeer brede en hoge plant. De hele plant, het blad en de stengels is witviltig behaard. De stengels en het blad zijn zeer scherp gestekeld. De bloemen zijn paars/rood en staan boven een bolvormig omwindsel.
De plant ontwikkeld zich in het eerste jaar voornamelijk onder de grond. Hij maakt een penwortel met rozet aan. In het tweede jaar groeit de plant omhoog. De plant sterft af na de bloei. Het is een plant die heel erg lijkt op andere distels. Hij heeft scherp gestekeld, witviltig blad. Dat er zeer grijs uitziet. Hij groeit op droge, kalkrijke, stikstofrijke en open grond die zich vaak in de duinen, bij rivieren en in Zuid-Limburg bevindt. Hij kan ook als plant in de tuin voorkomen. Hij wordt gebruikt om distelolie van te maken. Ook kan de plant worden gegeten. Zowel de stengels als de bloemknoppen kunnen gekookt worden en de bloemblaadjes kunnen gebruikt worden als goedkoop alternatief voor saffraan. Deze planten verwilderen gemakkelijk. Dit is een tweejarige die zichzelf zeer gemakkelijk uitzaait waardoor het lijkt alsof deze plant een meerjarige is. Om te voorkomen dat de plant zichzelf uitzaait, kunt u de bloemhoofden verwijderen voordat de zaden zich ontwikkelen. Het ontwikkelen van de zaden gebeurt meestal een maand na de bloei. Hij bloeit van juli t/m september in het 2e jaar na zaaien. Deze plant is zeer aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Winterharde tweejarige. Hoogte: 50 - 200 cm.
Binnen zaaien: maart - april
Buiten zaaien: september - december
Kiemtijd: 30 - 120 dagen
Kiemtemperatuur: 18 - 23 °C
Zaaidiepte: ½ - 1 cm
Plantafstand: 100 - 200 cm
Standplaats: volle zon en beschut
Bloeiperiode: juli - september (in het 2e jaar na zaaien)
Binnen zaaien kan vanaf maart. Zaai in kleine potjes of in kweektrays met aparte cellen gevuld met goed vochtig gemaakte potgrond gemengd met perliet. Zaai spaarzaam en ongeveer 1 cm diep. Bedek de zaden met een dunne laag gezeefde potgrond. Houd goed vochtig en warm. Laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Als de zaden na ongeveer 1 maand niet ontkiemt zijn, kan het zaaisel in de koelkast worden gezet voor een koude periode (stratificeren). Zet het zaaisel verpakt in een doorzichtige plastic zak ongeveer 5 - 6 weken in de koelkast op een temperatuur van 4 - 5 °C. Verwijder na deze koude periode het zaaisel uit de koelkast en zet het op een warme en lichte plek om de zaden te laten ontkiemen.
De zaden kunnen ook worden gestratificeerd voor het zaaien, dit om de lange kiemtijd van het zaad te verkorten. Leg het dichte pakje zaad 14 - 28 dagen in de koelkast. De temperatuur moet 4 - 5 °C zijn. Laat de zaden na deze koude periode zeer rustig op kamertemperatuur (rond de 20°C) komen. Hierna kunt u ze zaaien zoals hierboven omschreven. Laat de jonge plantjes vanaf begin mei overdag buiten wennen aan de temperaturen. Dit afharden kan 10 - 14 dagen duren. Hierna kunt u de planten buiten zetten op een zeer zonnige, beschutte plek met een goede afwatering. De wortels van wegdistel zijn zeer kwetsbaar, dit is de reden dat de planten met grond en al moeten worden geplant. Wegdistel groeit het beste op voedselarme grond die zanderig of kalkhoudend is.
Buiten zaaien kan vanaf september zodat de zaden van deze koudekiemer een natuurlijke koude periode doormaken. Zaai spaarzaam en ongeveer 1 cm diep en bedek de zaden met een laag zaaimedium op een zeer zonnige, beschutte plek met een goede afwatering. Houd de grond goed vochtig. Zaai de planten op de definitieve plek waar u ze wilt laten groeien, omdat wegdistel een lange penwortel aanmaakt en daardoor niet meer te verplanten is. Houd ook rekening met de flinke stekels aan de plant en zet hem op een plek waar de stekels niemand kunnen verwonden. Wegdistel groeit het beste op voedselarme grond die zanderig of kalkhoudend is. Dit is een tweejarige die zichzelf zeer gemakkelijk uitzaait waardoor het lijkt alsof deze plant een meerjarige is. Om te voorkomen dat de plant zichzelf uitzaait kunt u de bloemhoofden verwijderen voordat de zaden zich ontwikkelen. Dit ontwikkelen van de zaden vindt ongeveer een maand na de bloei plaats.