Fluitenkruid wordt ook wel Hollands kant, Toeterloof, Fluitelof, Toetelof, Pijpkruid, Koekervel en Schapekervel genoemd. Het is een inheemse plant uit de schermbloemenfamilie (Apiacea of Umbelliferae) net als: Witte Kantbloem, anijs, berenklauw, Dollekervel, dille, kervel, komijn, pastinaak, maggiplant, peterselie, selderij, wilde wortel, zevenblad en venkel. Enkele van de soorten in deze familie zijn giftig zoals bijv. Dollekervel, Hondspeterselie, gevlekte scheerling, dodemansvingers en waterscheerling. Fluitenkruid komt in het wild in Nederland en België zeer algemeen voor. De planten zorgen in het voorjaar in bermen voor velden vol witte, schermen van kleine bloemetjes. De plant bloeit met mooie, witte schermen die uit heel veel kleine bloemetjes bestaan. De stengels van Fluitenkruid zijn hol, geribd en lichtgroen. De stengels kunnen worden gebruikt om fluitjes van te maken. Hier dankt Fluitenkruid zijn naam aan. De bladeren zijn lichtgroen en sterk gevederd. Net als andere soorten uit de schermbloemenfamilie heeft Fluitenkruid een diep groeiende penwortel.
Fluitenkruid is eetbaar en vooral het jonge, malse blad kan worden gebruikt in salades, als kruiderij voor bijv. soepen, sauzen, omeletten, stoofschotels, ovenschotels, wokgerechten en allerlei andere gerechten. Ook de fijne, witte bloemetjes van Fluitenkruid zijn eetbaar en kunnen als garnering worden gebruikt in bijv. salades, soepen, sauzen en allerlei andere gerechten. Fluitenkruid lijkt qua uiterlijk veel op de giftige planten Dollekervel en Hondspeterselie. Fluitenkruid bloeit van april tot juni. Deze plant is zeer geliefd bij bijen, zweefvliegen, vlinders en andere nuttige insecten. Deze plant verliest zijn blad in de winter, maar in de lente komt het frisse, groene gevederde blad weer terug. Winterharde meerjarige. Hoogte: 100 - 150 cm.
Binnen zaaien: maart - april
Buiten zaaien: september - november
Kiemtijd: 28 - 42 dagen
Kiemtemperatuur: - 4 - + 4 en 18 - 22 °C
Zaaidiepte: 1 mm
Plantafstand: 30 - 35 cm
Zaai-afstand tussen de rijen: 30 cm
Standplaats: zonnig - half schaduw
Bloeiperiode: april - juni
Zaai de zaden vanaf begin maart binnenshuis bij een temperatuur 18 - 22 °C gedurende 14 - 21 dagen. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral ’s nachts de temperatuur niet dalen. Hierna is een koude periode nodig, de temperatuur moet voor 14 - 21 dagen tussen de -4 - + 4°C zijn. Zet de zaaibakjes hiervoor 14 - 21 dagen in de koelkast. (stratificeren) Laat de zaden na de koude periode langzaam op kamertemperatuur komen. Zaai in aparte modules die gemakkelijk uit te planten zijn. Gebruik goed vochtig gemaakte potgrond gemengd met vermiculiet. Zaai de zaden oppervlakkig (1mm) diep en bedek ze niet, maar druk ze voorzichtig in de grond. Houd goed vochtig. Na deze periode kunnen de planten vanaf begin mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst worden afgehard voor 10 - 14 dagen door de zaailingen overdag buiten op een zonnige plek te zetten. Zet de planten hierna buiten op een zonnige, vochtige plek met eventueel half schaduw. Houdt tussen de planten 30 - 35 cm aan.
Zaai buiten vanaf september zodat de zaden eerst een natuurlijke warme en daarna een koude periode doormaken voordat zij ontkiemen. Zaai dun en spaarzaam en bedek de zaden niet, maar hark of druk ze voorzichtig in de grond. De kiemtijd buiten is afhankelijk van de temperatuur, het weer en andere omstandigheden. Het ontkiemen kan 28 - 42 dagen duren. Houd de zaden goed vochtig en onkruidvrij. Geef de planten ongeveer 30 - 35 cm ruimte. Tussen de rijen ongeveer 30 cm aanhouden. Fluitenkruid kan in alle grondsoorten worden gekweekt, maar de grond moet wel vochtig zijn. Zet Fluitenkruid op een zonnige plek met eventueel half schaduw. Een beschutte plek is wel nodig.
Fluitenkruid is een inheemse plant die weinig onderhoud nodig heeft. Voldoende vocht en onkruid verwijderen is voldoende. Fluitenkruid is een plant die zichzelf zeer gemakkelijk uitzaait, dit maakt deze plant ook zeer geschikt voor een verwilderde tuin. Ook is dit een belangrijke voedselplant voor bijen, vlinders, zweefvliegen en andere nuttige insecten. Fluitenkruid lijkt qua uiterlijk veel op de giftige planten Hondspeterselie en Dollekervel. Maar in tegenstelling tot deze beide giftige planten is Fluitenkruid eetbaar. Vooral het blad van deze plant wordt gegeten.