Oesterblad wordt ook wel vegetarische oester , Blauwe Lelie, Blauwe Zeelelie en Oesterkruid genoemd. Oesterblad is een lid van de ruwbladigenfamilie (Boraginaceae). Net als komkommerkruid (Bernagie), Texaanse Olijf, Kromhals, Knoflookboom, Alpenvergeet-mij-nietje, Akkervergeet-mij-nietje, Bosliefje, Smeerwortel, Stekelzaad en Blauw Parelzaad. Oorspronkelijk komt dit plantje voor in de kustgebieden rond de Noordelijke Poolcirkel. Dit is het gebied vanaf Alaska, Canada, Groenland, IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland en een stuk van Rusland. Het is een kleinblijvend, zout plantje met dik, vlezig blad. Het blad is grijs. De plant bloeit vanaf juli met kleine, mooie blauwe bloemetjes. Deze bloemetjes zijn net als het blad eetbaar.
Het is een laagblijvende, kruipende plant die goed kan worden gebruikt als bodembedekker en in rotstuinen. Het blad kan rauw worden gegeten als een vegetarische vervanging van oesters. Oesterblad heeft stevige, knapperige, dikke en vlezige blaadjes met een zoutige smaak. Hij groeit oorspronkelijk langs de kust, maar kan ook gewoon in elke tuin worden gekweekt. Het grijsblauwe blad is heerlijk in combinatie met kreeft, vis, aardbeien, frambozen, stroop, komkommer, sla, champignons, oesterzwammen, shitake’s, rundvlees, kip, lamsvlees, varkensvlees, chocolade en koffie. Ook de bloemen van de oesterplant zijn eetbaar. Het oesterblad is gewikkeld in een vochtige theedoek een aantal dagen in de groentela van de koelkast te bewaren. Doordat dit een kruipende plant is, kan hij goed als bodembedekker worden gebruikt. Houd slakken in de gaten, want die zijn dol op het stevige, vlezige blad. Winterharde meerjarige. Hoogte: 10 - 20 cm.
Binnen zaaien: maart - april
Buiten zaaien: mei - september
Kiemtijd: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 16 - 22 °C
Zaaidiepte: oppervlakkig - ½ cm
Plantafstand: 15 - 20 cm
Standplaats: zonnig - beschut - half schaduw
Bloeiperiode: juli - september
Oogstperiode: juni - oktober
Binnen zaaien kan vanaf maart in zaaitrays gevuld met goed vochtig gemaakte potgrond. Geef de zaden voor het zaaien een stratificatie dit zorgt ervoor dat de zaden gemakkelijker ontkiemen. Stratificatie houdt in dat de zaden in de dichte verpakking een 10 - 14 dagen in de koelkast worden bewaard. Na deze periode de zaden in de verpakking langzaam op kamertemperatuur laten komen voordat u ze zaait. Zaai dun, spaarzaam en oppervlakkig. Bedek de zaden met een dun laagje goed gezeefde potgrond. Zet de bakjes warm weg en houd goed vochtig. Bedek de bakjes met een deksel of een huishoudfolie om het vocht binnen te houden. Zorg voor een gelijkmatige temperatuur en laat vooral ’s nachts de temperatuur niet dalen.
Verwijder het deksel of de huishoudfolie zodra de zaailingen opkomen. Verpot de zaailingen in grotere, aparte potjes, zodra de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren. Laat de zaailingen, vanaf begin mei, zodra er geen kans meer is op vorst, overdag afharden voor ongeveer 10 - 14 dagen. Zet ze overdag buiten in de zon. Na half mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kunnen de plantjes op een zonnige, beschutte plek met half schaduw en goed waterdoorlatende grond worden gezet. Houd 15 - 20 ruimte tussen de planten aan.
Buiten zaaien kan vanaf half mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zaai oppervlakkig en spaarzaam op een zonnige, beschutte plek met half schaduw en goed waterdoorlatende grond. Druk de zaden voorzichtig aan en bedek ze met een dun laagje grond. Houd tijdens de kieming goed vochtig en onkruidvrij. De kiemtijd is afhankelijk van het weer, de buitentemperatuur en andere omstandigheden. Maar duurt ongeveer 10 dagen. Geef de planten pas water, zodra de grond rond de planten begint uit te drogen. Oesterblad is een kruipende plant die goed kan worden gebruikt als bodembedekker. Bescherm de planten goed tegen slakken, zij houden namelijk erg van het vlezige, stevige blad. Oesterblad kan ook in grote potten of bakken op bijv. het balkon worden gekweekt. Oesterblad kan worden geoogst, zodra de 1e bladeren verschijnen. Pluk naar behoefte van het blad. Ingewikkeld in een vochtige theedoek kan oesterblad ongeveer 5 - 7 dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard.