De Smalle Weegbree is een onkruid dat ook vaak als geneeskrachtig kruid wordt gebruikt. Smalle Weegbree is familie van de Weegbree. De plant is algemeen verspreid in het wild in West-Europa. De lancetvormige bladeren groeien in een rozet. De bladeren groeien omhoog. De bloemaar is groen/bruin gekleurd. Smalle Weegbree komt veel voor in allerlei weilanden. Zowel in voedselrijke als voedselarme gebieden. Ook tussen bestrating komt deze plant algemeen voor. Deze plant kan er goed tegen als er over wordt gelopen. Hij groeit op allerlei plekken en ook in bermen van wegen en op paden en langs bloemperken.
De plant is niet giftig en kan worden gegeven aan knaagdieren en konijnen als aanvulling op het voer. Ook kan het jonge blad van de Smalle Weegbree rauw worden gegeten in salades, soepen en allerlei gerechten. Deze plant is een waardplant voor diverse vlinders zoals: bosparelmoervlinder, weegbreebeer, veldparelmoervlinder, 2-kleurige parelmoervlinder, westelijke parelmoervlinder, de smalle weegbreemot, de paardenbloembladroller en de anjermot.
Weegbree groeit altijd op schone grond. De jonge bladeren van Smalle Weegbree zijn het smakelijkst. Snijd de bladeren dwars op de nerf in stukjes. Ze kunnen bereid worden als een vervanging van Spinazie. Ook erg lekker met eieren in een omelet. Ze kunnen ook worden gebruikt als aanvulling op een boterham of als eetbare decoratie. De malse bloemknoppen kunnen ook worden gebruikt als snack of in een salade. Ook gestoofd of ingemaakt in olie of azijn zijn ze heerlijk.
De zaden kunnen worden gebruikt om olie uit te persen. Deze olie kan worden gebruikt in salades en voor het verrijken van allerlei gerechten. De wortels van de plant kunnen worden gebruikt samen met allerlei groenten in salades of groentegerechten. De smaak van de plant lijkt wel wat op de smaak van champignons. De Smalle Weegbree is een geneeskrachtige plant die wordt gebruikt als thee vanwege de antibacteriële en reinigende eigenschappen. De thee kan worden gebruikt bij ontsteking van de huid, kleine wondjes, tegen verbranding van de huid, insectenbeten en zwellingen van de huid. Gebruik hiervoor een aftreksel van het blad uitwendig. Ook tegen oogontsteking werkt een aftreksel. Ook bij onstekingen van de mond en keel kan een aftreksel worden gebruikt om mee te gorgelen. Ook ontstekingen van de maag en darm kan worden bestreden met een aftreksel van het blad. Verse met de hand gekneusd blad kan worden gebruikt bij wondjes en insectensteken en tegen blaasje van contact met de Grote Brandnetel. Deze plant kan ook worden gebruikt als groenbemester. Deze plant kan na oogsten hooguit een paar dagen worden bewaard in de koelkast. Deze plant bloeit vanaf de lente tot en met de herfst. Winterharde meerjarige. Hoogte: 30 – 50 cm.
Buiten zaaien: maart - eind mei
Kiemtijd: 7 - 21dagen
Kiemtemperatuur: 11 - 18 °C
Zaaidiepte: 1 - 1½ cm
Plantafstand: 25 - 30 cm
Buiten uitplanten: eind april - eind mei
Standplaats: zonnig - half schaduw
Oogstperiode: mei - september
Smalle Weegbree wordt altijd buiten gezaaid. Het is namelijk een plant die goed tegen kou kan. Zaai buiten vanaf maart - mei op een zonnige plek met half schaduw. Zaai spaarzaam en bedek de zaden met een laagje grond. Een temperatuur lager dan 11 °C heeft geen zin. Houd de zaden goed vochtig maar niet te nat om beschimmelen te voorkomen. Smalle Weegbree groeit op allerlei verschillende soorten grond. Zowel op verstoorde als onverstoorde grond en ook in voedingsarme en voedingsrijke grond. Zaai breedwerpig of in rijtjes ongeveer 25 cm van elkaar af. Dun de zaailingen eventueel uit op 25 - 30 cm, als ze groot genoeg zijn om te hanteren. Gebruik de uitgedunde zaailingen in de soep of salade. Zaai de Smalle Weegbree in potten, bakken of in andere potten of bakken waarvan de bodem is afgedekt. Of zaai op een wat afgelegen plek in de tuin om overwoekering van andere planten te voorkomen. Vanaf mei t/m september kan het vooral jonge blad en de bloemen worden geoogst voor het gebruik in sla, rauwkost, soepen, sauzen en andere recepten.
Smalle Weegbree kan worden geoogst vanaf mei. Pluk het jonge blad omdat dit het smakelijkste is. Snijd de bladeren tegen de nerf in, in smalle stukjes. Het blad van Smalle Weegbree kan worden gebruikt in salades, soepen en als vervanging van Spinazie. Ook lekker in combinatie met eieren. Het blad van de Smalle Weegbree kan niet lang worden bewaard. Hooguit 2 tot 3 dagen in de koelkast.