Watermunt is een plantje uit de Lipbloemen familie (Lamiaceae) net als pepermunt, bergbonenkruid, Corsicaanse munt, kattenkruid, citroenmelisse, echte lavendel, echte marjolein, gele dovenetel, kruiptijm, rozemarijn, wollige munt enz. Oorspronkelijk komt Watermunt uit Europa, Azië, Australië, Nieuw-Zeeland, Afrika en Noord-Amerika. De plant kan op vochtige grond worden gezet. Langs of in vijvers, langs sloten en oevers, in moerassen, in natte duinvalleien en in rietgraslanden. Het is net als alle andere leden van de Lipbloemen familie een plant die zichzelf zeer gemakkelijk uitzaait en uitbreidt door middel van uitlopers.
Watermunt wordt ook wel Bakkruid, Boerenbalsem, Vlooienkruid en Aalkruid genoemd. Deze gemakkelijk te onderhouden plant kan het water in een vijver schoon houden en hij kan de zuurstofbalans van het water verbeteren. Ook bezit de plant heel veel essentiële mineralen en sporenelementen. Er kan ook muntthee worden gemaakt van Watermunt. Watermunt is een meerjarige, zeer sterke, invasieve en prachtig bloeiende plant met kenmerkende roodachtig lila bloeiende bloemetje. Watermunt ruikt ook zeer sterk naar pepermunt. Zet de plant op een lichte, zonnige plaats en dan is Watermunt winterhard en kan ook koude weerstaan. Watermunt bloeit van juli tot oktober. Watermunt is zeer geliefd bij bijen, vlinders en andere nuttige insecten. In het bijzonder het Muntvlindertje laat zijn rupsen eten van Watermunt. De plant is niet groenblijvend in de winter. Winterharde meerjarige. Hoogte: 50 - 60 cm.
Binnen zaaien: maart - april
Buiten zaaien: april - juni
Kiemtijd: 10 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 20 °C
Zaaidiepte: oppervlakkig
Plantafstand: 10 - 20 cm
Standplaats: zonnig - half schaduw
Bloeiperiode: juli - oktober
Oogstperiode: juni - november
Watermunt kan vanaf maart binnen in zaaitrays gevuld met goed vochtig gemaakte potgrond worden gezaaid. Eventueel wat perliet toevoegen voor een lossere grond. Zaai de zaden spaarzaam en oppervlakkig. Bedek de zaden niet, maar druk ze voorzichtig aan. Houd het zaaisel goed vochtig, maar niet te nat om rotting te voorkomen. Dek de trays af met een deksel of huishoudfolie. Na ongeveer 10 dagen beginnen de zaden op te komen. Niet alle zaadjes komen tegelijkertijd uit en het kan een tijdje duren voordat alle zaden uit een zaaisel opkomen. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat de temperatuur vooral ’s nacht niet dalen. Bij Watermunt is het zeer belangrijk dat het zaaisel en de plantjes niet uitdrogen. Houd ze dus zeer goed vochtig.
Verwijder het deksel of de folie zodra de zaailingen opkomen. Verplant de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, in aparte potjes. Vanaf begin mei kunnen de zaailingen worden afgehard. Zet ze vanaf begin mei 10 - 14 dagen overdag buiten in de zon om aan de temperatuur te wennen. Na deze periode kunnen de plantjes op een zonnige, vochtige plek met een beetje schaduw worden gezet. Houd een plantafstand van 10 - 20 cm aan.
Watermunt kan buiten worden gezaaid vanaf april op een zonnige, vochtige plek met eventueel half schaduw. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan. Houd goed vochtig en onkruidvrij. De temperatuur moet minimaal 15 °C zijn, anders heeft het geen zin om te zaaien. Munt stelt weinig eisen aan de grondsoort waarin hij wordt gezaaid, maar Watermunt heeft wel een goed vochtige omgeving nodig. Het is mogelijk om het blad te oogsten vanaf juni. Dit blad kan ook gedroogd worden. Verpakt in glas of plastic met een deksel kan dit gedroogde blad ongeveer 1 jaar op een droge, koele en donkere plaats vorstvrij worden bewaard.