Stamboon Yin-Yang is een opvallende verschijning. De peulen bevatten kleine, grappig gekleurde droogboontjes. De boontjes zijn zwart-wit gekleurd met een constraterend oogje. Het zwarte deel heeft een wit oogje en het witte deel heeft een zwart oogje. Deze boon wordt ook wel Orcaboon, Calypsoboon en koeboon genoemd. De jonge peulen zijn trouwens ook eetbaar. De planten blijven laag en hebben niet perse ondersteuning nodig, maar het kan wel handig zijn om toch een lage ondersteuning te bieden als de planten volhangen met heerlijke peulen. De smaak van deze boontjes is erg lekker.
Deze Yin-Yang bonen zijn zeer gezond, erg lekker en veelzijdig. U kunt de hele, jonge peultjes bereiden als sperziebonen. U kunt ze dus koken, stomen, wokken, stoven, toevoegen aan ovenschotels, soepen, groentegerechten en aan alle andere recepten en gerechten met bonen. Ook kunnen deze peultjes na kort gekookt te zijn koud in salades worden gebruikt. De gedroogde Yin-Yang bonen kunt u koken, stomen, wokken, stoven, toevoegen aan ovenschotels, soepen, pastasauzen en aan allerlei andere gerechten en recepten. Laat de gedroogde boontjes een dag weken in warm gezouten water voordat u ze verder verwerkt. De Yin-Yang bonen zijn erg lekker in combinatie met: gehakt, kip, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, feta, Parmezaanse kaas, olijfolie, boter, rode peper, cayennepoeder, chilipoeder, kaneel, tijm, honing, ketjap, sojasaus, vissaus, mihoen, rijst, pasta, spek, knoflook, basilicum, pesto en geraspte kaas. Ook zijn de bonen heerlijk in combinatie met andere groenten zoals: tomaten, paprika, uien, champignons, wortelen, prei, mais, rucola, bruine bonen, kidneybonen, sperziebonen, komkommer, aardappelen en bleekselderij. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 60 - 65 cm.
Voorweken: 12 uur
Binnen zaaien: april - half mei
Buiten zaaien: half mei - eind juni
Kiemtijd: 8 - 16 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 25 °C
Zaaidiepte: 3 - 4 cm
Plantafstand: 40 - 50 cm
Afstand tussen de rijen: 80 - 100 cm
Standplaats: zonnig - beschut
Oogstperiode: juli - september
Voorweken van de harde zaden is verstandig omdat dit voor een snellere kieming zorgt. Week de zaden 12 uur voor het zaaien voor in koud of lauw-warm water. Voor een vroege oogst kunt u binnen zaaien vanaf april tot half mei. De ideale pH waarde voor bonen ligt tussen de 5½ en 6½ pH. Zaai de zaden in individuele potten 3 tot 4 cm diep bij een temperatuur van 15 - 25 °C. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral de temperatuur 's nachts niet dalen. Bedek de potjes met een deksel of huishoudfolie om het vocht binnen te houden. Verwijder de deksels of het huishoudfolie zodra de zaden opkomen. Verpot de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren (7½ cm) in grotere potten.
Voordat u de zaailingen vanaf half mei, buiten zet op een zonnige, beschutte plek, kunt u ze ongeveer 10 -14 dagen afharden vanaf begin mei. Zet de potten met zaailingen hiervoor overdag buiten in de zon. Na deze afhardperiode kunt u ze buiten planten op een zonnige plek met beschutting en eventueel een ondersteuning. Houd ongeveer 40 - 50 cm ruimte aan tussen de planten.
Buiten zaaien kan vanaf half mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zorg voor een bemesting met veel fosfaten zoals bijvoorbeeld beendermeel. Zorg voor een bemesting die matig is in kali, stikstof en magnesium. Peulvruchten brengen zelf veel stikstof in de grond. Zaai op een vooraf goed bemeste plaats met veel zon en beschutting. Zorg ervoor dat de grond tot een diepte van ongeveer 5 cm goed is losgemaakt en dat eventuele stenen en wortelresten zijn verwijderd. Zaai 3 - 4 cm diep 1 zaadje per plantgat in de grond. Bonen hebben een hekel aan koude grond. Geef voldoende water, vooral tijdens droogte. Maar zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is, omdat bonen niet graag in water blijven staan. Dit zorgt namelijk voor rotting van de wortels. Geef water op de grond en niet op het blad om roestvorming en schimmels geen kans te geven. Houd de planten goed vochtig en onkruidvrij.
U kunt de bonen oogsten zodra de peulen beginnen te drogen en het blad van de planten geel is geworden. Laat de peulen aan de planten drogen of pluk de peulen en leg deze op rekken binnen te drogen. Zorg voor een warme, goed geventileerde ruimte om de peulen te drogen. Het drogen kan ongeveer 3 - 4 weken duren. Bewaar de gedroogde boontjes luchtdicht verpakt in plastic bakken of glazen potten met goed passende deksels. Bewaar de potten of bakken op een droge, donkere en vorstvrije plek. Op deze manier kunnen de boontjes minimaal 1 jaar worden bewaard.