Kalebas Sicilian Snake is een zeer lichte, zeer aparte, kronkelige kalebasvariant die vele namen heeft. Hij wordt ook wel Sicilian Snake, Italian Snake, fleskalebas en Italiaanse Slang genoemd. Het is een kalebas van het zogenaamde "Gourd" type. Dit is een van de eetbare kalebassen. Deze aparte, unieke, slangachtige, gekronkelde, ivoorwitte vruchten hebben een cremewitte binnenkant. Deze kalebas kan wel 150 - 200 centimeter lang worden, maar de vruchten zijn het smakelijkst als ze een lengte van 30 - 60 cm hebben.
Kalebas bevat o.a. vitamine A, B1, B2, B6, B11 en C. En de mineralen kalium, calcium, fosfor, ijzer, koper en zink. Ook zit er veel Omega 3 in kalebas en bevat hij ook nog eens weinig vet. Het is dus een bijzonder gezonde groente. Kalebas is ook een zeer veelzijdige groente, hij kan worden gekookt, geroosterd en gebakken. Voeg deze kalebas ook eens toe aan soepen, pastasauzen, ovenschotels, wokschotels en aan gebak. Hij smaakt heerlijk in combinatie met spek, tomaat, eieren, kaas, paddestoelen en pasta. Deze apart uitziende kalebas kan ook als aparte groente worden gebruikt. En hij kan ook worden gegeten en bereid als vervanging van courgette in verschillende recepten. Niet winterharde eenjarige. Lengte: 150 - 200 cm.
Binnen zaaien: april - mei
Buiten zaaien: juni - juli
Zaaidiepte: 1 - 1½ cm
Kiemtijd: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Plantafstand: 100 - 125 cm
Standplaats: zonnig en beschut tegen wind
Oogstperiode: augustus - oktober
Binnen zaaien kan vanaf midden april in een propagator of in een verwarmde kas. De temperatuur moet minstens 20 °C zijn, warmer zorgt voor een betere kieming. Het is wel belangrijk dat de temperatuur zo constant mogelijk is, dit zorgt namelijk voor een goede kieming. Gebruik aparte zaaipotten die niet te klein zijn (ong. 8 cm Ø). Stop per pot 1 zaadje zijdelings 1½ cm diep in zaaigrond en dek dit af. Na het zaaien en tijdens het kiemen de grond goed vochtig houden, maar niet te nat om rotting te voorkomen. Laat de jonge zaailingen, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, geleidelijk wennen aan de buitentemperatuur voordat u ze in de volle grond zet. Hard ze af vanaf begin mei door de jonge planten overdag buiten te zetten voor 7 - 10 dagen. Zorg dat er geen kans meer is op nachtvorst voordat u de planten definitief buiten zet. Kalebassen zijn klimmende planten die veel ruimte nodig hebben en ook een zeer stevige ondersteuning.
Buiten zaaien kan vanaf juni als het warmer wordt in de vollegrond. Een zonnige plaats met beschutting tegen de wind en een goede afwatering is noodzakelijk. Zaai 3 zaden per gat. Houd minstens 100 - 125 cm ruimte rondom aan. Dun de zaailingen uit tot 1 sterkste per gat. Om goed te kunnen groeien en veel vruchten te produceren, hebben kalebassen extra bemesting nodig. Bijvoorbeeld vloeibare tomatenmest, geef dit zodra de vruchten beginnen te groeien om de week. Zorgvuldig onkruid verwijderen is belangrijk voor de luchtcirculatie. Geef voldoende water op de grond en niet op de planten om te voorkomen dat ze gaan rotten. Zorg voor een stevige ondersteuning. Deze plant is zelfbestuivend, maar het kan soms handig zijn om de vruchten zelf te bestuiven. De planten ontwikkelen zelf mannelijke en vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen zijn herkenbaar aan het kleine schijnvruchtje dat achter de bloem zit.
Deze eetbare kalebas kan worden geoogst zodra de vruchten 30 cm lang zijn. Laat de vruchten niet langer worden dan 60 cm als u ze wilt eten. Snijd de vruchten voorzichtig van de plant af met een scherp mes. Zodat u de plant niet beschadigd. De vruchten kunnen ongeveer 1 week in de koelkast worden bewaard.