Zegekruid wordt ook wel Nicandra en Zwarte Lampion genoemd. Dit is een belangrijke natuurlijke bestrijder van Witte Vlieg in bijvoorbeeld kassen. Deze plant en zijn bloemen verspreiden een bepaalde voor vliegen ongename geur waardoor deze worden verjaagd. Deze niet winterharde meerjarige wordt in ons klimaat (Nederland) meestal als een eenjarige gekweekt. Zegekruid is een lid van de Nachtschadefamilie (Solanaceae) net als tomaten, aubergine, aardappel, peper en Zwarte Nachtschade. Deze plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Het is een aantrekkelijke bloeiende plant met klokvormige, lavendelkleurige bloemen met een wit hart. Nadat de bloemen zijn uitgebloeid ontstaan er groene lampionnetjes van kelkbladeren die na een tijdje zwart verkleuren. In deze lampionnetjes vormen zich bolvormige bruine bessen waarin de zaden van deze plant zitten.
De afzonderlijke bloemen bloeien elk een dag, maar door de uitgebloeide bloemen te verwijderen kan de bloeiperiode wel worden verlengd. Zegekruid kan in kassen worden gebruikt om Witte Vlieg te bestrijden. Deze plant zaait zichzelf zeer gemakkelijk uit en is hierdoor ook erg geschikt voor gebruik in een natuurlijke tuin. Zeer populaire plant bij bijen, hommels en andere nuttige insecten. De takken met zaaddozen kunnen worden gedroogd om te gebruiken in droogboeketten. Niet winterharde meerjarige. Hoogte: 90 – 150 cm. Let op: elk deel van deze plant is giftig!
Binnen zaaien: maart - april
Buiten zaaien: mei - juni
Kiemen: 14 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 18 - 24 °C
Zaaidiepte: 1 - 2 mm
Plantafstand: 60 - 90 cm
Standplaats: zonnig - half schaduw
Bloeiperiode: juni - oktober
Binnen zaaien kan vanaf maart in trays gevuld met vochtig gemaakte zaaigrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan. Zegekruid is een lichtkiemer. Zet de trays in een warme kamer of propagator. Houd de temperatuur zo constant mogelijk tussen de 18 - 24 °C. Een hogere kiemtemperatuur zorgt meestal voor een snellere ontkieming. Laat vooral de temperatuur 's nachts niet dalen. Bedek de trays met een deksel of huishoudfolie om het vocht binnen te houden.
Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Zet de jonge zaailingen na 10 - 14 dagen in aparte potten. Hard de planten af vanaf begin mei, door ze ongeveer 10 - 14 dagen overdag buiten in de zon te zetten. Na deze periode kunnen de planten op een zonnige, beschutte plek met goed waterdoorlatende grond en eventueel wat schaduw buiten worden gezet. Houd een plantafstand aan van 60 - 90 cm. Houd de planten vochtig maar niet te nat. Laat de planten niet uitdrogen.
Buiten zaaien kan vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zaai oppervlakkig en bedek de zaden met een zeer dun laagje grond of druk de zaden voorzichtig in de grond. Zorg voor een zonnige, beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond en eventueel wat schaduw. Houd een plantafstand aan van 60 - 90 cm. Geef de planten regelmatig water en laat ze niet uitdrogen. Verwijder de uitgebloeide bloemen regelmatig zodat de planten langer blijven bloeien. Deze aantrekkelijke plant kan zichzelf zeer gemakkelijk uitzaaien. Dit is een belangrijke natuurlijke bestrijder van Witte Vlieg in bijvoorbeeld kassen. Deze plant en zijn bloemen verspreiden een bepaalde voor vliegen ongename geur waardoor deze worden verjaagd. Let op: elk deel van deze plant is giftig.